Samen zijn wij het Grotius!

Openbaar voortgezet onderwijs Delft

Juniusstraat 8 | 2625 XZ Delft | tel. 015 - 8 000 000

 

(Buitenschoolse) activiteiten

Op het Grotius College vinden wij het belangrijk dat er naast de normale lessen in de klas er ook projecten worden georganiseerd die buiten de school plaatsvinden. Of die na de lessen (ook ’s avonds!) in school plaatshebben. Dit noemen wij de buitenlesactiviteiten (BLA).
Welke activiteiten dit zijn, hangt af in welke klas je zit. Een aantal is voor alle klassen tegelijk, zoals de cultuurdag in maart. Op die dag worden er een heleboel workshops georganiseerd maar ook bezoeken aan een museum bijvoorbeeld. Ieder jaar vinden er ook muziekavonden plaats.
Je mentor kan je er alles over vertellen.

 


Kerstdiner voor leerlingen op 20 en 21 december!

Voor de leerlingen van de klassen 1 tot en met 3 wordt op woensdag 20 december een feestelijk kerstdiner georganiseerd. 


De bovenbouw leerlingen krijgen op donderdag 21 december een groots kerstgala. 


Kaartjes voor beide evenementen moeten van te voren worden besteld. Op onderstaande posters vind je alle informatie!

 

 


Leerlingen maken filmpjes

 

In het kader van wereldburgerschap op het Grotius twee filmpjes: één filmpje is gemaakt door leerlingen om subsidie te krijgen voor de Euroscola-reis naar Straatsburg van 24-26 januari (is gelukt, ruim 4800 euro!) en een filmpje dat is gemaakt door het Directoraat Communicatie van het Europees Parlement op de dag voor EP Junior Ambassadors. Onze leerlingen zijn goed in beeld gebracht. 

 

Het filmpje dat de leerlingen hebben gemaakt om de subsidie binnen te slepen: https://www.youtube.com/watch?v=U17stmN636Y
Let vooral op de Brexit aan het einde ;-)

Het andere filmpje van het EP:  https://drive.google.com/open?id=1VZyipmAyZjJiplfHq8cZdSeUdVevc9IG


Grotius is Jet-Net school

Op 14 en 15 november bezochten 1400 leerlingen de Jet-Net Career Day bij de TU Delft. Tijdens dit evenement maakten 4 havo en 5 vwo’ers kennis met verschillende technologische beroepen en studies.

Delft versterkt samenwerking onderwijs en bedrijfsleven en zijn al meerdere Delftse bedrijven en instellingen bij het netwerk aangesloten, waaronder TNO, DP6, 3M, DSM, De Haagse Hogeschool, INholland Delft en TUDelft. Op 15 november werd het netwerk uitgebreid met de NEN.
De NEN is ook een contextrijke samenwerking aangaan met het Grotius College. Aletta Hekker, wethouder Gemeente Delft en Jeanine van Barlingen, HR Manager Shell Pernis spraken tijdens dit heuglijke moment.
Meer info op http://www.regionaalsteunpuntzh.nl/ www.jet-net.nl

 


 

Junior European Parliament Ambassadors

Grotius heeft een grote groep Junior European Parliament Ambassadors. Deze leerlingen willen graag iets extra's doen en zijn meer dan gemiddeld geïnteresseerd in de Europese Unie. Zondag 29 oktober mochten we met 2 teams van elk 8 personen meedoen aan de voorronde van het European Youth Parliament (EYP) gehouden op onze eigen school. Leerlingen uit havo 4, tto 4, havo 5 en tto 5 debatteerden samen met leerlingen van 4 andere scholen - in het Engels - over serieuze Europese onderwerpen zoals de buitenlandse politiek m.b.t. Israel-Palestina, representatie van minderheden in het Europees Parlement, digitalisering en de arbeidsmarkt, orgaandonatie, de arbeidsmarkt voor vissers en veilig wegverkeer.

De leerlingen waren heel enthousiast en hebben de smaak te pakken: in januari reist een groep van 24 leerlingen naar het Europees Parlement in Straatsburg om tijdens Euroscola te debatteren met jongeren uit heel Europa.  Een deel heeft zich ook opgegeven voor het (Nederlandstalige) Model European Parliament (MEP) van 14-16 februari in Den Haag en verschillende leerlingen willen volgend jaar nog eens meedoen met EYP.

Het was geweldig om te zien hoe gemotiveerd deze leerlingen zijn: intensieve voorbereiding, een hele zondag (van 8:30 tot 19:15 uur) op school en zondagavond weer verder leren voor SE's: we kunnen echt trots zijn op Annabel, Douchka, Duco, Lars, Lonneke, Melvin, Mila, Ottie, Pedram, Roos, Rosa, Sjors, Steven, Tess, Twan en Xi!

Lees hier het artikel in de Delftse Post over de bijeenkomst op school. 

 


 


Steun Fleur van Lit!

 

De stem van jongeren laten horen op internationaal niveau? Het ideaal van jongeren voor een betere wereld in de praktijk brengen? De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken? Het kan allemaal! Op dit moment ben ik, Fleur van Lit (ras-Delvenaar, student aan de Universiteit Leiden) één van de twee finalekandidaten om Jongerenvertegenwoordiger naar de Verenigde Naties te worden. Maar, daar heb ik jouw hulp bij nodig! 

Als Jongerenvertegenwoordiger ga je op zoek naar meningen en ideeën van jongeren over wereldproblemen en -oplossingen en vertegenwoordig je deze standpunten bij de Nederlandse overheid en de Verenigde Naties. Zo kunnen jongeren hun stem laten horen in de internationale politiek. Heel interessant en belangrijk werk dus. Om daadwerkelijk Jongerenvertegenwoordiger te worden, moet ik in de week van 23-30 oktober zo'n 10.000 stemmen van Nederlandse jongeren (tot 29 jaar) binnenhalen. Wellicht dat jullie Fleur daarbij kunnen helpen.

Middelbare scholieren zijn een van de belangrijkste doelgroepen van Jongerenvertegenwoordigers. Natuurlijk hoop ik op deze manier stemmen binnen te halen, maar vooral vind ik het belangrijk dat jongeren weten wat een Jongerenvertegenwoordiger is én beseffen dat zij hun mening, visie en standpunten over de wereld daar kwijt kunnen. 

Vriendelijke groeten,

Fleur van Lit | Als wij niets doen, wie dan?

Kandidaat Jongerenvertegenwoordiger Algemene Vergadering van de Verenigde Naties
 

www.jongerenvertegenwoordigers.nl/

http://www.facebook.com/FleurnaardeVN

http://www.linkedin.com/in/fleurvanlit/
 

 

 


Groot Grotius Griezelfeest...!

Op vrijdag 27 oktober kun je helemaal los gaan tijdens de Halloween party. Kom gek verkleed, dos je uit, en dan: Let's party!!! 

De kaartverkoop begint binnenkort... hou de berichten hierover in de gaten, want: vol = vol! De kaartjes kosten slechts € 2,50, dus voor de prijs hoef je het niet te laten.

Het feest begint om 19.30 uur en duurt tot 23.00 uur!!!

 

 

 


Dag van Europa

De dag begon met een korte uitleg wat de EU voor ons betekent, bijvoorbeeld geen extra kosten voor dataroaming per 15 juni 2017 dankzij de EU en - niet minder belangrijk- al vele decennia vrede tussen de EU-landen.

 

Vervolgens waren er 's ochtends workshops met thema Europa: interviews maken op straat, eurosatire, Toeristisch Informatie Punt Europa, Collage Bundesländer, Gaelic Football, Eurovison Songfestival, The Making of Europe en Mini Europees Parlement. Deze laatste debatworkshop werd gegeven door Junior Ambassadors  Francine Fetter en Sjors Bartels, die zelf eerder meededen aan het Model European Parliament, European Youth Parliament en Euroscola.

 

's Middags konden alle posters over minder bekende EU-landen, de totstandkoming van de EU en de Duitse Bundesländer bewonderd worden en was er live entertainment van de eurosatire groep en de deelnemers aan het Songfestival. Uit de interviews die op straat waren afgenomen bleek dat er nog wel wat werk te doen is als het gaat om de bekendheid van en kennis over de EU.


Ter voorbereiding op deze dag was in verschillende lessen al aandacht besteed aan de Europese Unie, o.a. door gebruik te maken van een speciaal werkboek voor EPAS-scholen. Mila Post kon de vragen van de Europa Quiz (gepresenteerd door Junior Ambassadors Aysha Cerf en Steven van Heiningen) het beste en snelste beantwoorden en won daarmee een speciale EU taart. De dag werd afgesloten met zelfgemaakte hapjes uit Europese landen.

 

Dank aan alle docenten en Junior Ambassadors die hebben meegewerkt aan deze dag! 
 


Uitwisselingsweek

In de week van 10 april 2017 vindt de uitwisseling plaats voor leerlingen uit de 4e klas (vwo). Er komen leerlingen uit verschillende Europese landen: Duitsland, Finland en Spanje. In klas 5 is er een tegenbezoek waarbij onze leerlingen een week doorbrengen in het gezin van hun bezoekers.

De uitwisseling in klas 4/5 is voor alle vwo-leerlingen en is meer dan alleen Engels spreken. De hele week wordt er naast specifieke culturele activiteiten ook gewerkt aan een bepaald thema.

In het programma zit een bezoek aan Amsterdam en Den Haag, maar er worden ook sportieve activiteiten georganiseerd. Uiteraard wordt er ook een rondleiding door Delft gegeven. De buitenlandse gasten verblijven allemaal bij een leerling van het Grotius College gedurende hun verblijf in Nederland. 

De deelnemende scholen zijn: Geschwister-Scholl Gymnasium, Freiberg (Duitsland), Joensuunyhteiskoulun Lukio, Joensuu (Finland) en I.E.S. Ausiàs March, Manises (Spanje). We hopen dat onze gasten een hele gezellige en leerzame week zullen hebben!


 

Grotius-leerlingen vallen in de prijzen!

 

Op de door de Delftse Kunstenaarsvereniging Kadmium georganiseerde jaarlijkse wedstrijd voor scholieren uit het voortgezet onderwijs, Concours, hebben de leerlingen van het Grotius het heel goed gedaan. Er waren veel inzendingen van hoog niveau.

 

Zondag 25 februari ontvingen Lies Hofland (V5) en Iris van der Jagt (V4) een eervolle vermelding.
Lucas Mergler (H4) mocht een tweede, en Bianca Sciarone (V6) een eerste prijs in ontvangst nemen!
Een groot succes dus!

 

Ga zelf even kijken in de expositieruimte ‘ Prinsenkwartier’ op het Sint Agathaplein. Het werk is nog te zien tot 26 maart. Toegang gratis.

 

Hans van der Valk
Docent tekenen

 


Winnaars 1 minuut filmpjes

 

De winnaars van de zogenaamde 1 minuut filmpjes, die op dinsdag 21 februari werden vertoond zijn:

 

Vwo/tto 5: "Stemmen", gemaakt door:

 • Jyoti Ramautur
 • Zeinab Skalli
 • Soukaina Benouhicham
 • Eline Wilmink
 • Eleonora Cagar
 • Tara van Dijk
 • Naomi Sluiter
 • Ilah Ekamper

 

Havo 4: "The Broken Girl", gemaakt door:

 • Lili Campman
 • Cindy Cano Ramos
 • Vera van der Gaag
 • Aysenur Otzturk

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd!

 

Kijk hier naar alle filmpjes:


Grotius Tekenen exposeert in het Prinsenkwartier

 

Grotius-leerlingen van vwo 5, havo 4 en mavo 4 exposeren in Galerie Prinsenkwartier aan het St. Agathaplein 4 in Delft.
Kadmium, de Delftse kunstenaarsvereniging, organiseert hier weer de jaarlijkse teken-/schilder-/fotowedstrijd voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Het thema dit jaar is “Me, Community and Mass”.
Naast het Grotius doen het CLD, Stanislas Pijnacker, het Dalton College Voorburg en de School of Talent Den Haag mee.


Er is weer veel mooi werk te zien, hopelijk vallen we weer in de prijzen.

 

Zondag 26 februari is de opening om 15u.00 uur. U bent hierbij uitgenodigd.
Het werk hangt tot en met 26 maart. Toegang is gratis.

 

Hans van der Valk

docent Tekenen

 

 


Literair Jongeren Festival

Op donderdag 26 januari heeft het Literair Jongeren Festival plaatsgevonden in DOK.
Het festival is bestemd voor leerlingen van het Grotius College, Stanislas en het CLD.
Wij waren met 40 leerlingen goed vertegenwoordigd.
Voor het eerst dit jaar, zaten er ook leerlingen in de commissie die zich bezig hebben gehouden met de inhoud van het festival.
Onze school werd vertegenwoordigd door Tijn van Dipten uit H5.
Tijn zat ook in de jury en heeft alle prijzen op voortreffelijke wijze uitgereikt.
De leerlingen hebben die dag workshops gevolgd en geleerd hoe ze gedichten of een rap konden maken onder begeleiding van professionele dichters/rappers. Ook het presenteren was een belangrijk onderdeel.
Er is aan het einde van de dag een prijs te winnen.

 • Maarten Braams uit JV6 heeft de presentatieprijs gewonnen.
 • Karolina Baljé  uit J2C heeft de derde prijs gewonnen.
 • Tobias de Bildt en Jelle Alberts uit J2F hebben de tweede prijs gewonnen

Alle prijswinnaars: van harte gefeliciteerd!!

Kijk voor alle foto's in het foto album!

 

Mw. F. Keizer, docent Nederlands

 

 


 

Grote Grotius Muziekavond

Op vrijdag 17 februari a.s. vindt de jaarlijkse Grote Muziekavond plaats! Reserveer alvast deze datum in je agenda. 

Lijkt het je leuk om mee te doen? Geef je dan snel op voor de audities, die op dinsdag 31 januari a.s. (in de middag) plaatsvinden! Doen!!!

 
Kerstgala!

 

Zoals ieder jaar organiseert het Grotius College een heus kerstgala voor zowel de leerlingen van de onderbouw als de bovenbouw. Dit jaar vindt het kerstdiner voor de leerlingen van klassen 1 tot en met 3 plaats op woensdag 21 december a.s. Meld je snel aan, want vol=vol!!

 

 

Voor de bovenbouw vindt het feest plaats op donderdag 22 december a.s. Een kaartje kost € 10,-, waarvan een euro naar het goede doel gaat (Nepal). Ook hier geldt: meld je snel aan!!!

 

 


Literair Jongeren Festival 2017

 

Op 26 januari 2017 vindt het jaarlijkse Literair Jongeren Festival plaats. Wil je meedoen? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op met mevrouw Keizer: f.keizer@grotiuscollege.nl. Doen!

 

 


Griezelig feest!

 
Op vrijdag 28 oktober a.s. vindt een Halloween feest plaats voor alle leerlingen!
De kaartverkoop is in de mediatheek. Kaartjes kosten slechts € 2,50!
 


Vermeer in 3D

Vrijdag 10 juni zijn de leerlingen van V3a even wezen kijken op het Bastiaansplein naar het kunstwerk van de internationaal bekende kunstenaar Leon Keer.
Het straatje van Vermeer in 3D! Dit jaar zijn we bezig geweest met lijnperspectief. Leon heeft dit schitterend toegepast om een illusie op te roepen.
Echt mooi om even gezien te hebben. Jammer dat we in de vroegte tegenlicht hadden. Het werk is de komende weken nog te zien!

 

 

 

 


 

 

 

 

1 Minuut filmpjes

 

Dinsdag 2 februari presenteerden leerlingen van havo 4 en vwo 5 hun 1-minuutfilmpje. Ook dit jaar waren er weer veel leuke en goede filmpjes.
De prijswinnaars van vwo 5 zijn: Alexander Neutel, Fenna Ammerlaan en Rixt Hellinga met hun filmpje “The Bucket”, een komisch filmpje over wat je zoal met een emmer kan doen.
De prijswinnaars van havo 4 zijn: Soji Makinwa, Thijs Veltman, Wouter van Ooijen en Lisa Zinger met hun filmpje “Dramatische cijfers”, over hoe erg het kan zijn als je slechte cijfers hebt behaald.

C. Vlutters

 


 

Duurzaamheidsproject bij Scheikunde

Nieuwsbrief Duurzaamheid scheikunde


Door: Iris Eigenraam, Merel Langendoen, Merel Nederend, Inger Smit en Ida Vos

 

Op 1 maart 2015 kregen alle VWO4 leerlingen van het Grotius College een brief van meneer Sprinkhuizen. Hierin stond dat we een duurzaamheidsproject gingen doen. Met dit project zouden we bij verschillende vakken het één en ander leren over duurzaamheid, ook zouden we verschillende Studium Generales te horen krijgen over duurzaamheid.

 

Met scheikunde werd het project uiteraard uiterst serieus genomen: er werd een PO gedaan. In dit PO werden twee profielwerkstukken over duurzaamheid bestudeerd, de ene ging over zonnecellen en de ander ging over smog. Beide onderwerpen hebben uiteraard veel met duurzaamheid te maken; zonnecellen leveren duurzame energie op, en als men meer met duurzaamheid bezig zou zijn zou er veel minder smog zijn.

De eerste les werd er in het scheikunde lokaal hard gewerkt aan het beantwoorden van de vragen. Ons groepje focuste zich in deze les op de vragen die niet alleen opzoekwerk, maar ook denkwerk vergden.

 

In de latere lessen mochten we in de mediatheek werken. Dit was erg handig omdat de profielwerkstukken ook op de ELO stonden, wat betekende dat we makkelijker konden zoeken, waardoor we sneller vragen konden beantwoorden die wat minder denkwerk vereisten.

We hadden al wat basis kennis over smog en zonnecellen. We waren ervan op de hoogte dat smog slecht is voor de gezondheid, en dat zonnecellen goed zijn voor het milieu, maar door middel van dit PO zijn we er veel dieper op in gegaan. Hierdoor hebben we nu meer kennis op scheikundig gebied van deze onderwerpen.
 

Bij dit PO hebben we meer geleerd over de werking van zonnecellen. We weten nu dat zonnecellen werken door fotonen die van de zon naar de zonnecel gaan, waarbij kleurstof de fotonen opnemen, waardoor er energie aan de elektronen kan worden gegeven.

Ook weten we nu dat smog uit heel veel deeltjes bestaan, en dat vooral de kleinere deeltjes erg slecht zijn voor je lichaam. Ook weten we nu dat er zelfs binnen één land op verschillende plekken verschillende hoeveelheden smog zijn.

 

 

Bij andere lessen zijn er niet zulke grote projecten over duurzaamheid gedaan. Wel is er tijdens natuurkunde een gastles gegeven door TU studenten over de NUNA, een duurzame auto die op zonne-energie werkt. Op die manier leerden wij dus al het één en ander over zonnecellen, wat we tijdens dit scheikunde PO hebben verdiept. Ook was er bij dit scheikunde PO een vraag over de NUNA zonnewagen.