Samen zijn wij het Grotius!

Openbaar voortgezet onderwijs Delft

Juniusstraat 8 | 2625 XZ Delft | tel. 015 - 8 000 000

Internationalisering op het Grotius

 

Internationalisering heeft een lange traditie op het Grotius College en heeft zich inmiddels verspreid naar alle afdelingen binnen het gebouw aan Juniusstraat 8. Al meer dan 20 jaar maken onze leerlingen kennis met internationale aspecten binnen Europa. Hetzij door eTwinning, een uitwisseling met een buitenlandse school, een werkweek, een excursie naar de landen om ons heen of internationale activiteiten in eigen land. Doel is om kennis te maken met de wereld om ons heen en te leren over en van andere gewoontes, culturen en volkeren, zodat leerlingen als aardige, vaardige en waardige wereldburgers een diploma halen.

 

Het Grotius College is sinds 2014 een geaccrediteerde European Parliament Ambassador School, wat betekent dat binnen en buiten het curriculum extra aandacht aan de EU wordt besteed. Zo hebben extra gemotiveerde leerlingen (de European Parliament Junior Ambassadors) de afgelopen jaren meegedaan aan het Model European Parliament en het European Youth Parliament, waar zij in de rol kruipen van een Europarlementariër. Met verschillende groepen leerlingen hebben we bezoeken gebracht aan diverse Europese instellingen in Brussel en Straatsburg. We hebben in november 2015 meegedaan met Euroscola en in mei 2016 namen we deel aan het European Youth Event in Straatsburg.
Jaarlijks organiseren we een Europa-dag; op het programma staat dan ook een rollenspel, een informatiemarkt met door de leerlingen vervaardigde posters over Europa, een gastspreker en een afsluitende Europese lunch met gerechten uit de EU-landen die door de leerlingen zijn gemaakt.

 

Dit jaar hadden we ook de eer met ruim 20 leerlingen deel te nemen aan de Global Student Leaders Summit on Human Rights in Den Haag. Een fantastisch door EF georganiseerd evenement waar we kennis maakten met de kleinzonen van Mandela en Gandhi, Pulitzerprijs -winnaar Nicholas Kristoff, veel andere indrukwekkende sprekers en ruim 1.000 leerlingen uit de VS en andere delen van de wereld.

Ook voor leerlingen die meer geïnteresseerd zijn in de exacte vakken zoeken we projecten en samenwerking op internationaal niveau.

Door ons netwerk, waaronder de Unesco-scholen, hebben we contact met verschillende organisaties, instellingen en natuurlijk andere scholen waardoor we leerlingen nog meer mogelijkheden kunnen bieden: begeleiding door wetenschappers bij het maken van profielwerkstukken, gastdocenten, samenwerkingsprojecten als Model United Nations, etc.


Reizen

MAVO en HAVO

Cultuurreis Barcelona mavo 3 en havo 4
Leerlingen uit de 3e klas mavo en uit de 4e klas havo gaan aan het begin van het schooljaar op cultuurreis naar Barcelona. Dit is voor veel leerlingen een hele belevenis. Sommigen zijn nog nooit eerder zo ver weg geweest en staan vaak vol verbazing te kijken naar al het nieuws dat ze onderweg zien. Het is een busreis die verzorgd wordt door Mook Reizen, een reisorganisatie die al meerdere jaren op een succesvolle wijze deze tocht naar het zonnige Barcelona organiseert. De leerlingen verblijven in een prachtig resort aan de kustplaats Malgrat del Mar, op zo’n 70 kilometer afstand van Barcelona.

Het programma bestaat uit verschillende culturele elementen, gecombineerd met vrije tijd. In Barcelona maken we een fietstocht door de binnenstad, we bezoeken de Sagrada Familia, en maken een wandeling door Park Guell. Op cultureel gebied bezoeken we het Dali museum in Figueras en brengen we een bezoek aan het stadion van Barcelona, Camp Nou.
Daarnaast worden de leerlingen blootgesteld aan de lokale versnaperingen die de
stad te bieden heeft.

Tevens is deze culturele week een goede mogelijkheid voor ons en de leerlingen onderling om elkaar op een andere manier te leren kennen. Dit is ook een reden waarom deze week aan het begin van het schooljaar plaatsvindt. Kortom, een succesvolle week voor leerling en docent!    

Erasmus+
Verder proberen we subsidies voor internationale Erasmus+ projecten voor deze groepen te verkrijgen. In recente jaren hebben onze leerlingen deelgenomen aan de internationale projecten ‘Europe in focus’ en ‘Peacemaker’. Ook voor de komende jaren zijn er weer projecten aangevraagd.

 


VWO en TTO


Reizen in de onderbouw tto
Vooral binnen de tto-afdeling neemt internationalisering een prominente plaats in. In alle leerjaren, behalve klas 6, brengen de leerlingen een bezoek aan het buitenland of worden buitenlandse leerlingen bij ons ontvangen. In klas 1 tto is er een driedaagse reis naar York. In klas 2 tto gaan we een week met de leerlingen naar Hastings. In het programma proberen we naast een dagje London o.a. een bezoek aan een middelbare school op te nemen. Een cricketworkshop staat ook op het programma. In de derde klas van het tto gaan we naar Dublin waar de leerlingen worden ondergedompeld in de Ierse cultuur d.m.v.bezoeken aan musea en een workshop Ierse dans. 

De reizen zijn een essentieel onderdeel van het programma. De leerlingen en leraren spreken de hele reis Engels en de programmaonderdelen geven de leerlingen een goede kijk op het leven buiten Nederland. Dit komt mede doordat ze op enkele van deze reizen in gastgezinnen worden ondergebracht, wat hun taalverwerving natuurlijk weer ten goede komt. De reis zorgt door de variëteit aan activiteiten voor verdieping in hun tweetalige programma. De leerlingen maken een verslag van hun reis dat en dat verslag is een van de onderdelen die te vinden zijn in hun portfolio.

 

Uitwisseling in vwo/tto 4 en 5
In klas vier ontvangen we leerlingen van scholen uit verschillende Europese landen (Duitsland, Spanje, Italië, Finland) en in klas 5 is er een tegenbezoek waarbij onze leerlingen een week doorbrengen in het gezin van hun partner ..

De uitwisseling in klas 4/5 is voor alle vwo-leerlingen en is meer dan alleen Engels spreken. De hele week wordt er naast specifieke culturele activiteiten ook gewerkt aan een bepaald thema.

 

Griekenlandreis voor gymnasium 4/5
Voor de Gymnasiumleerlingen wordt er in de bovenbouw één keer in de twee jaar een Griekenlandreis georganiseerd.