Samen zijn wij het Grotius!

Openbaar voortgezet onderwijs Delft

Juniusstraat 8 | 2625 XZ Delft | tel. 015 - 8 000 000

Reisverslag 2014

Vanaf donderdag 16 oktober t/m vrijdag 7 2014 november zijn docenten mw. Kroese en dhr. Vermeer naar Nepal geweest.

De volgende leerlingen gingen mee:
Keije van Dijk, Robin Haring, Doris van den Heuvel, Sabine van Mierlo en Anita Perlot.
Je kon hun reisavonturen volgen via een blog: http://nepal2014.waarbenjij.nu/.

 

Hieronder vind je het reisverslag van de hand van Anita Perlot (V6):

Nepal: een bijzondere ervaring

Donderdag 16 oktober 2014 was het dan eindelijk zover, de reis naar Nepal ging beginnen. Voordat we veilig en wel in Nepal aankwamen, hebben we eerst nog een tussenstop gemaakt in Brussel en overnacht in India. Bovendien hadden enkele thuisblijvers nog last van het feit dat er een sneeuwstorm was geweest in Nepal; ze dachten dat we deze niet hadden overleefd. Maar toen zaten wij nog veilig in Delhi. 

Bij aankomst op het vliegveld was het eerste rare dat ik opmerkte een bordje waarop stond “no spitting”, waarop ik dacht: “Dat lijkt me nogal logisch als je ergens binnen bent”. Maar na drie weken heb ik begrepen waarom het daar stond: iedereen spuugt daar, nadat ze met flinke rochel behoorlijk wat speeksel uit hun keel haalden. Mijn eerste indruk van Kathmandu was chaotisch: heel erg veel verkeer, veel getoeter en veel mensen, maar het went allemaal na een paar dagen.


Na Kathmandu gingen we naar een resort, Borderlands, dat speciaal voor ons openging. Het was namelijk dicht, omdat er een enorme steen op het resort gevallen was. Het resort was erg luxe voor Nepal met warme douches in de buitenlucht, wc’s en echte bedden. We hebben een wandeling gemaakt naar een bungeejumpbrug en ’s middags zijn we lopend vertrokken naar ons schooltje in Dandakateri, de weg er naar toe was een behoorlijke en onverwachte klim.

Dandakateri is best wel een arm dorpje, maar de mensen zijn heel erg gastvrij en we hebben er een erg leuke tijd gehad. We hebben de school geholpen door onder andere nieuwe leermaterialen te maken. Ook hebben we samen met de docenten doelen gesteld, zoals ‘een schonere school’, ‘het inzetten van nieuwe werkvormen’, etc.  Daarnaast hebben we nog een andere school bezocht en we zijn naar het feest in Gati geweest, waarvoor iedereen (behalve André) in traditionele kleding gehesen werd. 

 

 

De laatste avond hebben we Deepavali, het Lichtjesfeest, gevierd, waarbij de er door de hele school kaarsjes werden neergezet en we allemaal geld moesten gooien op een schaal. Het eten in Dandakateri was bijna elke avond hetzelfde, maar het was te doen. De laatste avond kregen we vlees, omdat het feest was. Het was een kip, die dezelfde dag geslacht werd, waar wij bij stonden.
Na Dandakateri sliepen we nog een nacht in Borderlands met allemaal ongedierte, daarna gingen we weer terug naar Kathmandu.


Toen was het tijd voor de trek van negen dagen door de regio Langtang, aan de grens met Tibet. De eerste dag was nog wel te doen, maar de tweede en derde dag waren zeer zwaar. Ons hoogste punt was 3820 meter en we hadden daar te maken met erg veel sneeuw, maar enkele uren later liepen we weer in de zon. De dagen daarna waren makkelijker.  Ondanks de vele blaren en het vele lopen was het allemaal prachtig om te zien. Het was vooral leuk dat we gewoon bij die mensen in huis sliepen. De dorpjes ontvingen ons allemaal ontzettend gastvrij. Ook waren de gidsen hele gezellige mensen, die werkelijk alles voor je wilden doen. Achteraf gezien was de trek best leuk, maar ook best wel zwaar op sommige momenten. De weg naar beneden met de bus was iets minder fijn, je keek namelijk zo de afgrond in.
Na de trek was het weer tijd voor Kathmandu waar we nog allemaal souvenirs hebben gekocht en heerlijk van onze laatste vakantiedagen hebben genoten. Toen was het weer tijd voor de reis naar huis, die veel korter was dan de heenreis. We hebben allemaal heel erg genoten van deze bijzondere ervaring, maar het was ook wel weer fijn om in Nederland te zijn.